met de steun van

Nog meer topstukken uit GIVE? Neem een kijkje op artinflanders.be

Over GIVE Geschreven op 26 feb. 2024
Screenshot 2024 02 15 at 09 49 30

Totindetail.be is een feest voor lezers, luisteraars en kijkers. Met podcasts, longreads en een mooie selectie uit het gedigitaliseerde materiaal uit het GIVE-project, is er voor elk wat wils. Maar er is meer. Het gedigitaliseerde materiaal zal nu zijn weg vinden naar websites en platformen van onze partners, maar ook naar andere ontsluitingsplatformen van meemoo. Het eerste in die rij is artinflanders.be, waar nu al tientallen van de gedigitaliseerde topstukken te vinden zijn, tussen de ruim 22.000 beelden van kunst, erfgoed en topstukken die er al te vinden waren.

De topstukken uit het GIVE-project

Naast krantendigitalisering en het fotograferen van glasplaten haalden we ook tientallen topstukken voor de lens in het GIVE-project. Topstukken zijn werken die als “zeldzaam en onmisbaar” erkend worden binnen het Vlaamse kunst- en erfgoedlandschap. Het statuut zorgt ervoor dat die werken in Vlaanderen blijven en extra beschermd worden.

Van heel wat werken op de Topstukkenlijst bestaan er echter nog geen hoogwaardige digitale opnames. Koppel dat aan het feit dat veel van die topstukken niet eenvoudig of vrij toegankelijk zijn voor het grote publiek, en je begrijpt de nood aan digitale beelden.

Artinflanders.be, een thuis voor gedigitaliseerde kunst, erfgoed en topstukken

De website artinflanders.be is een vaste waarde voor het bekijken en downloaden van beelden van kunst, erfgoed en topstukken in hoge resolutie. Op artinflanders.be vind je momenteel al zo’n 950 beelden van topstukken, waarvan je de overgrote meerderheid gratis kan downloaden voor professioneel of privégebruik.

Daar zijn nu dus ook de eerste beelden van topstukken uit het GIVE-project bijgekomen en de volgende maanden volgen er nog meer. Om dat mogelijk te maken, sloten heel wat organisaties die meewerkten aan het GIVE-project ook een overeenkomst om materiaal te ontsluiten op artinflanders.be. Bekijk hier alvast beelden en topstukken van deze partners:

Specifieke interesse in kunst en erfgoedobjecten?

Vier keer per jaar sturen we een nieuwsbrief uit over artinflanders.be, met nieuwe beelden, collecties, updates en creatieve realisaties met beelden van kunst en erfgoed.