met de steun van
Topstukken
Grootboek van lettersnijder/lettergieter Hendrik van den Keere

Grootboek van lettersnijder/lettergieter Hendrik van den Keere

Grootboeken zijn registers waarin inkomsten en uitgaven per post van de rekening worden opgenomen. Meestal komt een post in een grootboek overeen met een specifieke klant. Op de linkse bladzijde werd het debet van de klant genoteerd, met name de schulden die de klant nog moest betalen. Op de rechtse bladzijde werd het credit van de klant genoteerd, met name wat de klant nog tegoed had van de Officina Plantiniana.

Dit grootboek is een rekening-courantboek van de Gentse lettersnijder en lettergieter Hendrik van den Keere voor Christoffel Plantijn met betrekking tot de levering en de betaling van stempels.

Partner
Museum Plantin-Moretus
Datering
1574-1580
Vervaardiger
Hendrik van den Keere (de Jonge)
PID
jd4pk3c40v
Rechtenstatus
Publiek domein

Het Plantin-Moretusarchief, 16de -19de eeuw, is het toppatrimonium bij uitstek in de collecties van het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet, de continuering van de oude Officina Plantiniana, de uitgeverij-drukkerij gesticht door Christoffel Plantijn in het midden van de 16de eeuw, en voortgezet door zijn opvolgers, de Moretussen, tot in het midden van de 19de eeuw. Christoffel Plantijn (ca. 1520-1589), de stichter van het bedrijf, en zijn opvolgers, hebben nagenoeg altijd alle documenten over de werking van hun drukkerij, uitgeverij en boekhandel, alsook alle persoonlijke documenten en de documenten over hun familie minutieus bijgehouden. Gedurende meer dan driehonderd jaar bewaarden zij een uniek bedrijfs- en huisarchief waarin nagenoeg alle boekhoudkundige documenten nog voorhanden zijn. Daarnaast omvat het archief duizenden brieven die de zaakvoerders van de Officina Plantiniana internationaal uitwisselden met geleerden, auteurs, collega-uitgevers en boekhandelaren.

  • Inventarisnummer: Arch. 42
  • Topstuk ID: 404
  • Formaat: manuscript
  • Aantal folio’s: 278
  • Materiaal: papier

Bronvermelding: Hendrik van den Keere (de Jonge), 1574-1580, Grootboek van lettersnijder/lettergieter Hendrik van den Keere, Museum Plantin-Moretus, Publiek domein