met de steun van

Tot in detail, een podcast over inzoomen op het verleden


Stap in de wereld van het GIVE-project, het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering, waar we de rijke lagen van het verleden blootleggen door middel van geavanceerde digitalisering en metadataverrijking.

In 2021 begon meemoo, Vlaams instituut voor het archief, aan het ambitieuze GIVE-project. Honderdduizenden vaak ongeziene erfgoedobjecten werden voor het eerst op de digitale kaart gezet. Met de hulp van artificiële intelligentie krijgen zo'n 130 audiovisuele collecties extra beschrijvingen. Een hele hoop Vlaams erfgoed zal zo beter toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar zijn. De eerste erfgoedparels bewonder je vanaf 30 november op deze website.

General webbanner podcast

In de podcastreeks 'Tot in detail' word je als luisteraar meegenomen op een fascinerende reis doorheen de vier deeltrajecten van het GIVE-project. Elke aflevering is een diepe duik in een specifiek traject, waarbij je de boeiende verhalen en de mensen achter de digitalisering ontdekt. Klaar om in te zoomen op het verleden en de toekomst van deze schat aan erfgoed?

231686 meemoo podcast social logo aflevering glasplaten

Aflevering 1 - De wereld van fragiele glasplaten

In de eerste aflevering schijnen we ons licht op glasplaten, een venster op het Vlaamse leven van weleer. Ontdek hoe deze gevoelige platen zijn omgezet in digitale beelden die de tijd trotseren en hoe ze een nieuw leven krijgen in de digitale wereld.

Aflevering kranten

Aflevering 2 - Bladeren door broze kranten

Vervolgens duiken we in de enorme verzameling aan kranten die Vlaanderen rijk is. Deze podcastaflevering vertelt hoe deze papieren tijdcapsules zijn gedigitaliseerd, waardoor ze niet alleen bewaard blijven, maar ook gemakkelijker doorzoekbaar zijn dan ooit tevoren.

231686 meemoo podcast social aflevering topstukken kopie

Aflevering 3 - magistrale topstukken

Ontdek daarna de topstukken, waar we gedetailleerde en adembenemende manuscripten en andere topstukken uit papier of perkament verkennen. Luister naar de verhalen van de archivarissen, onderzoekers en digitaliseringsexperts die deze werken hebben omgezet naar bestanden die elk detail onthullen.

Aflevering metadata

Aflevering 4 - Verrijkende metadata

Tot slot verkennen we de wereld van metadata. Leer hoe nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie en machine learning zijn ingezet om metadata toe te voegen aan ons digitale erfgoed, waardoor het niet alleen rijk aan informatie is, maar ook gemakkelijk te navigeren.

Luister nu en ontdek de ongeziene pracht van Vlaanderens erfgoed – tot in het kleinste detail!