met de steun van

GIVE-project sleept Vlaanderen Digitaal Award in de wacht

Over GIVE Geschreven op 20 nov. 2023
Pa full width vlaanderen digitaal award 1

Het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE, in ’t kort) sleepte op woensdag 25 oktober 2023 een Vlaanderen Digitaal Award in de wacht. Tijdens de nocturne van de Trefdag Vlaanderen Digitaal werd het GIVE-project verkozen tot meest duurzame project. Een mooie erkenning voor twee intensieve jaren vol nauwe samenwerkingen, technische AI-snufjes en vele uren minutieus registreren, digitaliseren en duurzaam archiveren.

Met het GIVE-project zet meemoo, Vlaams instituut voor het archief, samen met meer dan 175 partners uit cultuur en overheid een digitale versnelling in. Kwetsbare en moeilijk toegankelijke kranten, glasplaten en Vlaamse topstukken worden zo digitaal op de kaart gezet én de beschrijvende gegevens van duizenden uren beeld en geluid worden met artificiële intelligentie verrijkt. Daarnaast brengt het GIVE-project erfgoed weer een stapje dichter bij huis met de opfrissing en uitbreiding van kenjedrager.be, waarmee je eenvoudig beeld en geluid uit je persoonlijke archief identificeert.

Vanaf 30 november ontdek je op deze website de eerste gedigitaliseerde erfgoedparels en boeiende anekdotes van héél dichtbij. Een selectie van het rijke Vlaamse erfgoed is zo beter toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar.

Give Award winnaars
De winnaars van de Vlaanderen Digitaal Awards op het podium tijdens de nocturne.

De jury was sterk onder de indruk van het GIVE-project:

“Audio, video, print én foto werden de voorbije jaren via dit initiatief gedigitaliseerd en van metadata voorzien - zelfs dragers die kwetsbaar en moeilijk toegankelijk zijn zoals kranten en glasplaten. Het project is van grote maatschappelijke waarde, zowel voor burgers als voor onderzoekers.”

Nico Verplancke, directeur bij meemoo, benadrukte het belang van samenwerking in dit traject:

“Samenwerking is een sleutelwoord in het GIVE-project. Meer dan 175 (heel) kleine en grote partners hebben samen met meemoo tijd en energie geïnvesteerd om het projectresultaat mogelijk te maken. Van materialen klaarleggen en voorbereiden tot actief overleggen en deelnemen aan werkgroepen - dit is een verhaal van heel veel mensen.”

Verder bedankte hij ook nog VLAIO, het Departement Cultuur, Jeugd & Media en Minister Jambon om meemoo de kans te geven dit ambitieuze project te realiseren.

De Vlaanderen Digitaal Awards 2023

De strafste digitale transformatieprojecten maken kans op een Vlaanderen Digitaal Award. Dit jaar waren er 26 inzendingen, verdeeld over drie categorieën. Vlaanderen Digitaal reikt awards uit aan projecten die innovatief zijn, duurzaamheid bevorderen of digitale inclusie stimuleren. Het GIVE-project viel dus niet als enige in de prijzen! De award voor beste digitale transformatieproject ging naar het UiTWisselingsplatform van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De vzw Dwengo won met het project AI op school de award voor meest inclusieve project.

De GIVE-projecten worden gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en kaderen binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid.


Meer weten?

Agoria 2
Over GIVE

Een dubbele trofee voor het GIVE-project