met de steun van
Topstukken
Legende van de Heilige Lucia

Legende van de Heilige Lucia

Middenpaneel (van een ontmanteld drieluik) met de voorstelling van de legende van de heilige Lucia.

Centraal wordt de christen Lucia gebracht bij de heidense Paschasius die haar gebied een offer te brengen aan de keizer hetgeen Lucia weigert. Zij wordt daarom rechts naar een bordeel gebracht, dit lukt op miraculeuze wijze niet, zelfs de ossen kunnen, door tussenkomst van de Heilige Geest, haar niet vooruittrekken. Boven het hoofd van de beul zijn de Brugse torens van het Belfort en van de Onze-Lieve-Vrouwkerk herkenbaar. In de middenste scène prijken in de ramen dezelfde wapenschilden zoals vermeld bij de pijlers. Op de rand van het baldakijn staat te lezen: "DIT WAS GHEDAEN INT IAER M CCCC LXXX". Het paneel zit gevat in een zwart geschilderde lijst met verguld biesje. Het verhaal van de Heilige Lucia die als christelijke vrouw tot prostitutie werd veroordeeld en plotseling zo zwaar bleek te wegen dat zelfs duizend ossen haar niet konden verplaatsen speelt zich in Syracuse af. Hier herkennen we op het tafereel rechts het vijftiende-eeuwse Brugge.

Partner
Sint-Jakobskerk Brugge
Datering
1480
Vervaardiger
Meester van de Lucialegende
PID
9k45q7v46n
Rechtenstatus
Publiek domein

Dit schilderij lijkt het vroegst bekende werk te zijn van de onbekende 'Meester van de Lucialegende' en het heeft de typische kenmerken van zijn hele oeuvre: de voorliefde voor architectonische elementen de bijna wetenschappelijke aandacht voor bloemen de slanke vrouwen met hun ovale gezichten met lichte spleetogen onder bolle oogleden de stijf weergegeven golvende haren de brede en clichématige gezichten van de mannelijke figuren met hun grote gesloten ogen en vlezige mond het harde coloriet. Aan de hand van deze kenmerken kunnen andere werken aan hem worden toegeschreven. Het schilderij verbindt deze meester met belangrijke Vlaamse schilders als Dirk Bouts in wiens omgeving hij mogelijk opgeleid is.

Drie taferelen van elkaar gescheiden door ranke zuilen met aan de sokkel een wapenschild.
Links: een gedeeld wapen, rechts van lazuur een duif van zilver vergezeld van drie bloembladen van zilver de bloemknop van goud, geplaatst 2 en 1, links van sabel drie dwarsbalken van goud, het schildhoofd van goud een leeuw van keel.
Rechts: een gedeeld wapen, rechts van lazuur een duif van zilver vergezeld van drie bloembladen van zilver debloemknop van goud, gelaatst 2 en 1, links van lazuur een keper van sabel vergezeld van drie emmers van goud. Het tafereel links toont Lucia met haar miraculeus genezen moeder die aalmoezen uitdelen aan de armen.

  • Inventarisnummer cp: 0303.0460
  • Topstuk ID: 262
  • Formaat: gigapixel
  • Afmetingen: 740 x 1800 mm
  • Materiaal: olieverf op paneel

Bronvermelding: Meester van de Lucialegende, 1480, Legende van de Heilige Lucia, Sint-Jakobskerk Brugge, foto: Rik Klein Gotink, Publiek domein