met de steun van
Glasplaten
KAGA, Afrika, Kaarten

KAGA, Afrika, Kaarten

Deze glasplaat is afkomstig uit de archieven van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen (KAGA), dat deel uitmaakt van de Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Antwerpen. Vanaf 1876 organiseerde deze vereniging tal van lezingen door ontdekkingsreizigers, geografen en andere wetenschappers. Op dat moment waren lantaarnlezingen, waarbij beelden op glazen platen werden geprojecteerd, buitengewoon populair als massamedium. De afbeeldingen van verre, exotische landen, die voor veel Belgen ontoegankelijk waren, trokken bijzonder veel belangstelling.

Partner
Universiteitsbibliotheek Antwerpen
Datering
unknown
PID
xg9f50n58x
Rechtenstatus
Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

De magische lantaarn was aan het einde van de 19de eeuw alomtegenwoordig, maar de lantaarnvoordrachten binnen het KAGA waren opmerkelijk exclusief. De leden van deze vereniging behoorden tot de welgestelde economische klasse in Antwerpen, die een aanzienlijke rol speelde in de kolonisatie van Centraal-Afrika. De voordrachten hielpen om informatie over de kolonie te verspreiden, terwijl ze tegelijkertijd fungeerden als netwerkevenementen waar de welgestelde Antwerpse elite hun vrije tijd doorbracht. De lantaarnslide met de kaart van Afrika toont het verlangen van het KAGA om ‘Afrika’ als object te begrijpen. Ze hielden de voordrachten onder het gezag van ‘de wetenschap’ en ‘de geografie’. Bovendien werden tijdens deze gelegenheden tal van foto's uit Centraal-Afrika geprojecteerd, die overigens ook in het archief bewaard zijn. De camera genoot destijds een zekere aura van objectiviteit, wat het belang van deze 'authentieke' beelden benadrukte.

  • Inventarisnummer: IV.2.276
  • Formaat: Glasplaat
  • Formaatversie: Lantaarnplaat

Bronvermelding: Anoniem, Datum onbekend, KAGA, Afrika, Kaarten, Universiteitsbibliotheek Antwerpen, Archief & Bijzondere Collecties, Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald