met de steun van
Glasplaten
Historische praalstoet in de Basiliekstraat te Halle: Jan III, hertog van Brabant

Historische praalstoet in de Basiliekstraat te Halle: Jan III, hertog van Brabant

Tafereel uit de Mariaprocessie ter ere van O.L. Vrouw van Halle. De foto vertelt het verhaal van 50 jaar kroning van het middeleeuwse genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw dat in 1267 geschonken werd aan de stad Halle door Aleydis, echtgenote van Jan van Avenes, graaf van Henegouwen. De pauselijke kroning vond plaats in 1874 en dit is voor een bedevaartsoord de hoogste erkenning. Deze processie die vanaf de middeleeuwen plaatsvond op de eerste zondag van september evolueerde sinds 1866 naar een historische evocatie op Pinksterzondag. Het gebeuren is nauw verbonden met de trots van de Hallenaren, de basiliek en haar Zwarte Madonna.

Partner
Den AST Halle
Datering
1924
PID
zg6g19sx6c
Rechtenstatus
In copyright

Al meer dan 750 jaar lang lokt het miraculeuze beeld horden bedevaarders naar de stad. Sinds haar vermeende heldendaad - ze zou in 1489 de kanonballen van de vijand in haar mantel hebben opgevangen - is ze nog bekender. De glasplaat wordt weldra opnieuw actueel want de Mariaprocessie die zal doorgaan in 2024 op Pinksterzondag is momenteel in volle voorbereiding. De processie belicht tevens ook de 150ste verjaardag van haar kroning.

  • Inventarisnummer: SA/S_LAUW/2002/01/034
  • Formaat: Glasplaat
  • Formaatversie:

Bronvermelding: Anoniem, 1924, Historische praalstoet in de Basiliekstraat te Halle: Jan III, hertog van Brabant, Den AST, stadsarchief Halle, geschonken door Paul Lauwers, In copyright