met de steun van
Topstukken
Het Gulden Boek van de Kapel van het Venerabel, deel I

Het Gulden Boek van de Kapel van het Venerabel, deel I

De Kapel van het Venerabel in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, ook wel bekend als de Kapel van het Allerheiligste Sacrament, werd gesticht voor 1475 en is daarmee één van de oudste nog bestaande Antwerpse religieuze genootschappen. De Kapel bewaart een Gulden Boek waarin ter gelegenheid van hoogwaardige bezoekers tekeningen of wapenschilden werden neergepend, vergezeld van hun handtekening.

Partner
Kapel van het Allerheiligste Sacrament in de Kathedraal van Antwerpen
Datering
1631-1840
Vervaardiger
Abraham van Diepenbeeck en Frans Francken II
PID
7659c9x085
Rechtenstatus
Publiek domein

Het eerste deel ervan werd in 1631 in gebruik genomen en is geïllustreerd met honderden prachtige volbladminiaturen, tekeningen, portretten en wapenschilden. De opdrachtgever was Pieter Hannecaert. Illustraties zijn toe te schrijven aan belangrijke zeventiende-eeuwse schilders, waaronder Frans Francken II en Abraham van Diepenbeeck (leerling van Peter Paul Rubens). Het Gulden Boek bevat tevens een schat aan historische gegevens die van groot belang zijn voor de geschiedenis van het religieuze leven in Antwerpen.

  • Inventarisnummer: KZ17
  • Topstuk ID: 193
  • Formaat: manuscript
  • Aantal folio’s: 326
  • Materiaal: papier

Bronvermelding: Abraham van Diepenbeeck en Frans Francken II, 1631-1840, Het Gulden Boek van de Kapel van het Venerabel, deel I, Kapel van het Allerheiligste Sacrament in de Kathedraal van Antwerpen, Publiek domein