met de steun van
Glasplaten
Groepsfoto hospitaalzusters en dokters naast een schilderij voor een portaal

Groepsfoto hospitaalzusters en dokters naast een schilderij voor een portaal

In 2023 nam Musea Brugge het beheer van 6000 erfgoedstukken over van OCMW Brugge. Daartoe behoorden ook meer dan 300 glasplaten. Het betreft vooral opnames van kunstwerken die zich in het Sint–Janshospitaal en bij uitbreiding de O.C.M.W. collectie bevinden.

Partner
Musea Brugge
Datering
1858-1859
Vervaardigers
Edmond Fierlants en Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut
PID
fq9q27t468
Rechtenstatus
Publiek domein

Deze glasplaat behoort tot een reeks opnames uit 1858-1859 van de Brusselse fotografen Edmond Fierlants en Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut, twee pioniers van de Belgische fotografie. Kunstwerken, zoals het wereldberoemde Ursulaschrijn en andere werken van Memling, werden buiten gefotografeerd, in natuurlijk daglicht. Op deze foto zijn de fotografen zelf afgebeeld. Edmond Fierlants staat bij de stereocamera, terwijl L.P. Dubois de Nehaut bij de deur rechts staat, vermoedelijk met zijn assistent Jean Maertens. Het schilderij op de ezel verwijst dan weer naar hun opdracht: kunstwerken fotograferen. Dit groepsportret werd genomen bij de ingang van de kapittelzaal van het klooster van de hospitaalzusters van St-Jan. Achter die deur bevond zich sinds 1839 het oudste museum van Brugge, een heus Memlingmuseum. Wat niet op de foto is te zien, zijn de bouwwerken vlak naast het middeleeuwse hospitaal en het zusterklooster. Daar verrees in de jaren 1856-1864 een nieuw ziekenhuis in neoclassicistische stijl. Het Memlingmuseum verhuisde in de jaren 1950 naar één van de ziekenzalen van het oude Sint-Janshospitaal. Daar zullen de schilderijen van Hans Memling vanaf 15 december 2023 opnieuw schitteren, in een gloednieuwe museale presentatie.

  • Inventarisnummer: 0023.SJ0048.XXII
  • Formaat: Glasplaat
  • Formaatversie: Negatief

Bronvermelding: Edmond Fierlants en Louis-Pierre-Théophile Dubois de Nehaut, 1858-1859, Groepsfoto hospitaalzusters en dokters naast een schilderij voor een portaal, Musea Brugge, Publiek domein