Deze compositieschetsen van Vlaamse polyfonisten zijn een grote zeldzaamheid. De folio's laten ons toe mee te kijken over de schouder van een anonieme kopiist/componist. Zo leren deze documenten ons dat een componist een totaalconcept voor ogen had en de partijen niet alleen opeenvolgend tot stand kwamen, maar deels ook simultaan. Op een bepaald ogenblik wordt zelfs een semipartituur gebruikt. Het gaat over 1 hymne, 1 chanson, schetsen en kladjes van 6 chansons en 1 tekstloze compositie. Voor de kennis van het compositieproces is dit document, hoewel het in slechte staat en onverzorgd qua schrift is, van onschatbare wetenschappelijke waarde. Belangrijk is ook dat het type van het nieuwe Parijse chanson hiermee zijn intrede doet in de Lage Landen.
De stukken werden in 1861 aangetroffen aan de achterzijde van een zestiende-eeuws waterverfschilderij op papier met een gedeeltelijk stadspanorama. Dit schilderij bevindt zich in de collectie Kaarten en Plannen van het Stadsarchief. De fragmenten werden van het schilderij verwijderd en in één reeks samengebracht.
Bronvermelding: Onbekend, 1525-1550, Brugse (?) compositieschetsen van Vlaamse polyfonisten, Stadsarchief Brugge, Publiek domein